allergieën / intoleranties

Allergieën/ intoleranties/ overgevoeligheden:

Bij allergieën hebben we te maken met een histamine reaktie. Histamine reakties kunnen ontstaan doordat het lichaam teveel aanmaakt als reaktie op voeding, maar ook als reaktie op bacteriën, parasieten, schimmels, virussen etc. Er kunnen diverse mechanismen aan ten grondslag liggen.

Wanneer er teveel histamine in de ontlasting wordt gevonden dan wijst dit op een histamine in tolerantie. Dit wordt veroorzaakt door één of een combinatie van de volgende faktoren:

- een malabsorptiestoornis, dit heeft te maken met de werking van de alvleesklier en de gal

- door rottings- en/of virulente darmmicrobiota/-flora

- Door een lage Di amino oxidase activiteit (door teveel verbruik ivm de hoge histamine reaktie en/of te weinig co-faktoren beschikbaar in de vorm van vit B6, Calcium en koper om de DAO aan te maken)

Bij dit alles is de zuurgraad (Ph) van de maag en daarmee de rest van het spijsverteringsstelsel van het grootste belang.

Histamine is een reaktie waarbij altijd vocht in het spel is: vochtige ogen, een loopneus,opgezette dikke ogen. Maar dit zijn de gemakkelijke uiterlijke tekenen en zijn lastig. Wanneer je er geen last meer van hebt, de eerste reaktie is weg, wordt het vaak weer vergeten. Maar die histamine reaktie is niet zomaar en brengt heel wat in je lichaam teweeg: je kunt problemen verwachten op allerlei gebied: ontstekingsproblemen, vochtproblemen (ook obstipatie mogelijk) en hormonale problemen. Klachten kunnen zijn: Hoofdpijn/ migraine, loopneus, huidproblemen, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen, lage bloeddruk, oedeemvorming, vermoeidheid, prikkelbaar, pre-menstrueel syndroom, buikpijn, krampen (voral rechtszijdig) en in de benen en  voeten, angstgevoelens, obstipatie enz.

Waarom testen?

Ik ben al op allergieën getest, maar ik heb geen positieve uitslag gehad.

Waarom zou ik dan nog voor voedingsintolerantie testen?

Er is een groot verschil in de reactie van het lichaam op voedingsintolerantie of een voedselallergie. Simpel gezegd reageert het lichaam anders op een voedselintolerantie en maakt het andere antilichamen aan.

Zo worden bij een allergietest de Immunoglobuline E (afgekort IgE) waarden in het bloed getest. En bij bijvoorbeeld een allergische huidtest wordt gekeken naar een directe reactie die op de huid plaatsvindt. Minder vaak worden allergieën via het bloed onderzocht, deze meting onderzoekt de aanwezigheid van IgE.

Bij een intolerantie genereert het lichaam een Immunoglobuline G4 (afgekort IgG4) respons. Het IgG4 antilichaam is verantwoordelijk voor de minder ernstige symptomen geassocieerd met een voedingsintolerantie. In tegenstelling tot een allergie verschijnen de symptomen pas na een paar uur tot enkele dagen.

Daarom kun je negatief testen op een allergie, maar positief testen met een voedingsintolerantie test.

En wat als ik al eens getest heb op een voedingsintolerantie?

Het lichaam is een zeer complex organisme. Specifieke voedingsintolerantie is niet een eenmalig iets. Door bijvoorbeeld hormoonwisselingen, verandering in het immuunsysteem en/of ouder worden veranderen vaak ook de patronen voor voedingsintolerantie. Het verdient aanbeveling om jaarlijks opnieuw te testen, ook als je een eliminatiedieet volgt.

­

Histamine-arm dieet is symptoombestrijding

Specifieke onderzoeken, die zich hebben gericht op symptomen door een overmaat aan lichaamseigen histamine-productie, hebben geconcludeerd dat de opname van histamine uit voeding zeer beperkt is. Je lichaam produceert zelf histamine als reaktie op een verstoring die door het immuunsysteem wordt waargenomen. Daarnaast bestaat het risico dat , wanneer de oorzaak een schimmelbelasting is, door de  schimmel uit te hongeren de schimmel juist versterkt, aangezien hij dan in een ander stadium overgaat: van het gist stadium naar het Mycellium stadium.

De relatie met voedingsintolerantie

Histamine is een lichaamseigen hormoon. Het hormonale evenwicht wordt sterk beïnvloed door bijvoorbeeld aanwezige voedingsintoleranties.
Er ligt een directe relatie tussen lichaamseigen aanmaak van histamine bij productie van IGE (allergische reacties) en IGG (voedingsintoleranties).

Patiënten met een allergische voedingsreactie: ca. 2% van de bevolking
Patiënten (>18 jaar) met een voedingsintolerantie: ca. 45-50% van de bevolking
Patiënten (<18 jaar) met een voedingsintolerantie: ca. 60% van de bevolking

Oorzaak

Een histamine eliminatiedieet (het elimineren van histamine-rijke voeding) zorgt alleen voor een tijdelijke verlaging van de symptomen en het natuurlijke histamine-niveau.

Hieruit blijkt dat het histamine-niveau dus niet afhankelijk is van de inname!
Als het lichaam teveel histamine gaat aanmaken zijn histamine-rijke voedingsmiddelen dus niet oorzaak. De oorzaak is een respons op andere factoren zoals voedingsintoleranties.

Onjuist behandelplan

Veel behandelaars diagnosticeren een histamine-aandoening en adviseren een histamine-arm dieet zonder rekening te houden met de vraag waarom het histamine-niveau te hoog is.

Daarbij wordt geen rekening gehouden met allergische of voedingsintolerantie, dus een imuunrespons met gerelateerde overproductie van lichaamseigen histamine.

Conclusie

Elimineren op histamine-inhoud van voedingsmiddelen werkt niet op de lange termijn. Symptoombestrijding dus in plaats van op zoek te gaan naar de reden waarom de eigen histamine-productie te hoog is.

Oplossing

Het lichaam ontzien van specifieke voedingsintolerantie-triggers, en tijdens deze periode het lichaam te voeden met de juiste voedingsstoffen (met name aminozuren omega 3-6 in de juiste verhouding1 en essentiële mineralen zodat het lichaam o.a. eigen anti-oxidanten kan aanmaken) zodat deze weer kan herstellen is de oplossing.
Zo zal het eigen histamine-niveau zich herstellen naar een blijvend normaal niveau.

1 Bron: Dr. Warburg, Prof. Peskin

ESTeck / EIS lichaamsscan / Metatron Hunter bodyscan/voital stemanalyse

Het ESTeck Complex Systeem is een zeer laagdrempelige bodyscan, die u binnen 5 minuten een bodyscan op maat geeft metals resultaat een grondige, betrouwbare analyse van uw lichamelijke conditie, levensstijl, werking van uw hersenen, hart- en bloedvaten, ademhalingsstelsel, spieren- en zenuwstelsel, spijsverteringsstelsel en nog veel meer.

De Metatron Hunter bodyscan wordt op een andere manier gemeten: dmv een koptelefoon waardoorheen frequenties worden gezonden. Op deze manier wordt de kwaliteit en werking van de weefsels in kaart gebracht. Wanneer er een verstoring wordt gevonden gaat het systeem "hunten"en zoekt tot op DNA nivo naar de aard van de verstoring. Ook wordt met deze scan duidelijk of er bacteriële, parasitaire of virale verstoringen zijn. Tevens overgevoeligheden, allergieën, belasting met straling, zware metalen etc. Verder kan er met deze apparatuur ook dmv frequenties therapie worden toegepast op de gevonden verstoringen. Zie een info filmpje op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=pwRk2nUWoc4

Lees meer over de lichaamsscans