Gezondheid publicaties

GABA

 

WAT IS GABA?

Gamma-amino boterzuur, afgekort tot GABA, is een aminozuur. GABA komt van nature voor in ons lichaam als neurotransmitter. Het wordt gevormd uit glutaminezuur door decarboxylering onder invloed van het enzym glutamaatdecarboxylase (GAD). GABA ligt opgeslagen in blaasjes (vessikels) aan het uiteinde van een axon (uitloper van een neuron = zenuwcel).Neuronen (zenuwcellen), die gevoelig zijn voor GABA, zijn verspreid over alle delen van de hersenen.

WAT DOET GABA?

Neurotransmitters zijn moleculen die gebruikt worden voor de signaaloverdracht tussen neuronen. GABA is de belangrijkste neurotransmitter die andere neuronen remt in hun activiteit, ook wel inhibitoir genoemd. De belangrijkste stimulerende neurotransmitter (excitatoir) is glutamaat. In een normale situatie heerst een bepaalde balans tussen deze inhibitoire en excitatoire neurotransmitters en is het resultaat stimulerend of remmend. Door allerlei faktoren kan de balans verstoord raken en daalt het niveau van GABA of neemt de effectiviteit van GABA af, waardoor glutamaat de overhand krijgt. Als voedingssupplement werkt GABA ontspannend en kalmerend en bevordert tegelijkertijd de geestelijke alertheid  en helderheid. Daarnaast heeft GABA een rustgevend effect op overmatige bewegingsdrang en malende gedachten. Ook zijn er aanwijzingen dat GABA kan helpen bij  neuropatische pijn (zenuwpijn).

VOOR WIE IS GABA GESCHIKT?

Een verlaagd GABA niveau wordt geassocieerd met klachten zoals angst, geirriteerdheid, slapeloosheid, gejaagdheid, verhoogde stressgevoeligheid, paniekaanvallen, epilepsie, hyperactiviteit, etc. iedereen die last heeft van één of meerdere van deze klachten, kan baat hebben bij het gebruik van GABA.

INTERACTIES

Medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica) behoren vaak tot de GABA- agonisten, dwz ze versterken de werking van GABA. Enkele voornbeelden zijn gabapentine (Neurontin) en pregabaline (Lyrica). Andere anti-epileptica remmen de vrijzetting van glutamaat. Ook barbituraten  (zoals fenobarbital) en benzodiazepines (diazepam, lorazepam, oxazepam, temazepam, lormetazepam) versterken de werking van GABA.

VOEDINGSBRONNEN

Voedingsbronnen die GABA leveren zijn o.a. broccoli, spinazie, zaden, verse noten, aardappelen, bananen, uien en scharreleieren.

(Bron: VITORTHO  nieuws)

ESTeck / EIS lichaamsscan / Metatron Hunter bodyscan/voital stemanalyse

Het ESTeck Complex Systeem is een zeer laagdrempelige bodyscan, die u binnen 5 minuten een bodyscan op maat geeft metals resultaat een grondige, betrouwbare analyse van uw lichamelijke conditie, levensstijl, werking van uw hersenen, hart- en bloedvaten, ademhalingsstelsel, spieren- en zenuwstelsel, spijsverteringsstelsel en nog veel meer.

De Metatron Hunter bodyscan wordt op een andere manier gemeten: dmv een koptelefoon waardoorheen frequenties worden gezonden. Op deze manier wordt de kwaliteit en werking van de weefsels in kaart gebracht. Wanneer er een verstoring wordt gevonden gaat het systeem "hunten"en zoekt tot op DNA nivo naar de aard van de verstoring. Ook wordt met deze scan duidelijk of er bacteriële, parasitaire of virale verstoringen zijn. Tevens overgevoeligheden, allergieën, belasting met straling, zware metalen etc. Verder kan er met deze apparatuur ook dmv frequenties therapie worden toegepast op de gevonden verstoringen. Zie een info filmpje op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=pwRk2nUWoc4

Lees meer over de lichaamsscans