Wetenschappelijke gezondheisdsartikelen
Micronutriënten en fytotherapie bij: Diabetes en aanverwante aandoeningen
Door Aldert Hoogland
Voeding speelt een bepalende rol in de etiologie en behandeling van diabetes en diabetes-complicaties. Zonder te pretenderen een compleet overzicht te willen geven, zal ik hieronder een overzicht geven van de belangrijkste micronutriënten en hun rol bij het ontstaan en de behandeling van diabetes en aanverwante aandoeningen. Mineralen als chroom, zink en mangaan evenals het complex van B-vitaminen (met name biotine) spelen een belangrijke rol in de pathogenese van diabetes. Macronutriënten als de soort en de hoeveelheid koolhydraten, suikers en vezelstoffen zullen in dit kader buiten beschouwing blijven. Daarbij zal ik met name ook een aantal planten uit de Indiase traditie (ayurveda) behandelen die opmerkelijke antidiabetische eigenschappen bezitten [1]. In dit verband zullen hieronder Gymnema sylvestre (Gymnema), Trigonella foenum graecum (fenegriek), Momordica charantia (bittermeloen), Punica granatum (granaatappel) en Mucuna pruriens (fluweelboon) besproken worden.