Zwangerschap

http://www.medischcontact.nl/Actueel/Videos-1/Video/152028/Dokterstrucje-Hoe-kalmeer-je-een-huilende-baby.htm

Het is inmiddels uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat een goede gezondheid van zowel de toekomstige moeder als de vader ruim vóór de conceptie van het grootste belang is om een gezond kind te kunnen  krijgen. Een gezonde voeding is daarbij essentiëel. Als richtlijn geldt een half jaar vóór de geboorte. Ook wanneer als anti-conceptie de pil of een andere vorm van hormonale anti-conceptie gebruikt is, is in het belang van het kind om het liefst een jaar vóór de conceptie te stoppen met de pil en de stoffen die in het lichaam van de moeder zitten uit te wassen dmv daartoe geschikte stoffen.

ONVRUCHTBAARHEID:

Wanneer het niet lukt om zwanger te worden kan insuline resistentie een oorzaak zijn. Dit heeft te maken met het huidige westerse leef- en eetpatroon. Het is zinvol om dit eens onder de loupe te laten nemen. Dmv een EIS scan wordt al snel duidelijk of dit aan de hand is. Adviezen tav voeding en stress regulering (ook een belangrijke oorzaak van insuline resistentie) kunnen gegeven worden evenals een goede basissuppletie om de bloedglucosehuishouding te reguleren. Onvruchtbaarheid door bovengenoemde oorzaken en milieu toxines die een sterke oestrogeenbelasting geven, bij zowel mannen als vrouwen is een groeiend probleem in deze tijd. Detoxen van deze toxines is dan ook sterk aan te raden, evenals ondersteuning van de leverfunkties, die ook alles te maken hebben met een verstoring van de hormonale balans. Bij dit proces van ontgifting kan bijv. molybdeen tekort een reden zijn van onvruchtbaarheid.

 

 Suppletie van de juiste stoffen is noodzakelijk vóór de conceptie om bij de vorming van het kind gedurende de eerste weken na de conceptie, wanneer de vrouw nog niet eens weet dat ze zwanger is, effect te kunnen hebben. Foliumzuur is hierbij een goed voorbeeld. Voldoende van deze stof is vooral noodzakelijk in de eerste weken na de conceptie, wanneer door de zeer snelle celdelingen alle systemen en organen aangelegd worden. Wanneer er dan een gebrek aan foliumzuur, maar ook aan andere stoffen is, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de vorming van het kind, zowel lichamelijk als op hersennivo. Ook DHA uit omega 3 moet in dit verband genoemd worden en choline, evenals zink methionine. Een goede multi vitamine is een must. Zeker ten aanzien van foliumzuur, want uit onderzoek is gebleken dat het niet gewenst is om foliumzuur geisoleerd in te nemen, maar samen met de vitamines B6 en B12. Bij een multi speciaal voor zwangeren wordt hierin voorzien. Maar ook in een later stadium van de zwangerschap zijn er stoffen nodig, die zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid van het kind ten goede komen. Evenals na de geboorte en tijdens de lactatie.

Na de conceptie is de toekomstige moeder de enige die door middel van voeding en suppletie de gezondheid van haar kind positief kan beïnvloeden.

De juiste voeding en suppletie zijn natuurlijk geen garantie voor een gezond kind, maar kunnen wel heel veel narigheid voorkomen. In dit verband kan ook gedacht worden aan allergiën, ADHD, autisme.

 

ADVIEZEN RONDOM ZWANGERSCHAP 

optimale voeding en suppletie essentieel voor moeder en kind

 

Zwangerschap en de geboorte van een kind behoort tot de meest bijzondere gebeurtenissen in het leven van en vrouw. Tijdens de zwangerschap vinden er in 9 maanden tijd grote veranderingen plaats, zowel lichamelijk als geestelijk. Een gezonde leefstijl en het gebruik van een goede voeding en voedingssupplementen (extra vitamines, mineralen e.d.) door de anstaande ouders vóór de zwangerschap, en door de moeder tijdens de zwangerschap, bevorderen de gezondheid van moeder en kind. Bovendien kunnen zwangerschapskwaaltjes hiermee worden voorkomen of verminderen.

 

Voorbereiding zwangerschap:

Het is belangrijk, dat zowel moeder als vader al vóór de zwangerschap starten met het nemen van een aantal maatregelen. Meestal is een vrouw al een aantal weken zwanger, voordat de zwangerschap officieel is vastgesteld. Deze eerste weken zijn juist de meest kwetsbare periode in de ontwikkeling van het kind. De volgende maatregelen zijn van belang:

 

  1. Gebruik van een goede, volwaardige voeding en het aanhouden van een gezonde leefstijl door de ouders vóór en door de moeder tijdens de zwangerschap.

  2. Het behandelen van eventuele gezondheidsproblemen van vader en moeder vóór de zwangerschap. Door het gebruik van de pil kan een tekort aan bepaalde B-vitamines (met name B6, foliumzuur en B12), magnesium, zink en ijzer ontstaan. Tijdens het gebruik van de pil en ook als een vrouw zwanger wil worden en stopt met de pil, is het belangrijk deze voedingsstoffen (voorafgaande aan de conceptie) aan te vullen. Verder is het belangrijk om de slechte stoffen van de anti-conceptiepil uit te wassen dmv een supplement, zodat de baby hier niet mee verontreinigd wordt. Sowieso is het aan te raden om een goede detoxkuur te doen, waardoor het lichaam van slechte (milieu) toxinen gereinigd wordt, waardoor de conceptie binnen een zo schoon mogelijk milieu terechtkomt. Hier zijn goede supplementen te verkrijgen.

  3. Het gebruik van foliumzuur, maar altijd samen met B6 en B12 en nooit geisoleerd, vóór en in de eerste 3 maanden van de zwangerschap door de moeder. Dit verkleint het risico op neuraalbuisdefecten (o.a. Een open ruggetje en een open schedel) aanzienlijk. Ook zijn er aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen de foliumzuurstofwisseling en andere aangeboren afwijkingen, zoals een hazelip en het Syndroom van Down. Ook groeivertraging, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht zijn in verband gebracht met een foliumzuurtekort. Foliumzuur werkt nauw samen met vitamine B6, B12 en zink. Er bestaan speciale multi vitamines vrouwen voor zowel vóór als tijdens de zwangerschap die in een volledige suppletie voorzien. Daarnaast is het van groot belang voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren te gebruiken nen de inname van verzadigd vet te beperken. Voor de goede aanleg van hersenen en zenuwstelsel is het noodzakelijk voldoende van vooral het omega-3 vetzuur DHA binnen te krijgen.

  4. Het vermijden van schadelijke stoffen, zoals nicotine, alcohol, cafeïne, kunstmatige zoetstoffen (acesulfaam-K, aspartaam, cyclamaat, saccharine), bepaalde medicijnen en kruiden en besmetting met de toxoplasmose parasiet en de listeriabacterie door de moeder vóór en tijdens de hele zwangerschap. Een gering alcoholgebruik kan al leiden tot een groeiachterstand, gedragsafwijkingen en tal van aangeboren afwijkingen bij het kind. Gebruik van meer dan 300 mg cafeïne per dag geeft kans op een lager geboortegewicht. Over de veiligheid van kunstmatige zoetstoffen tijdens de zwangerschap zijn de meningen verdeeld. Zekerheidshalve kunnen ze beter niet gebruikt worden. Let erop dat bij vitamine preparaten en voedingsmiddelen (lever en leverprodukten) de dagdosering vitamine A niet meer dan 10.000 IE bedraagt; deze vergroot de kans op aangeboren afwijkingen. Ook zijn bepaalde kruidenextracten , zoals beredruif, moederkruid, rozemarijn, salie en senna niet veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap Besmetting met de toxoplasmose parasiet (o.a. In rauw of halfgaar vlees, ongewassen groenten en ontlasting van katten) kan onder meer leiden tot schade aan ogen en hersenen van de baby. Besmetting met de bacterie Listeria (o.a. In rauwmelkse, zachte kaas) geeft een vergrote kans op abortus.

 

Tijdens de zwangerschap:

In de eerste 3 maanden van de zwangerschap worden alle organen en systemen van het kind aangelegd. In de vierde tot en met de negende maand staat verdere groei centraal. Deze processen maken dat tijdens de zwangerschap de behoefte aan voedingsstoffen toeneemt. Er zijn onder meer extra energie, eiwit, essentiële vetzuren, vocht, vitamines, calcium, magnesium, ijzer en zink nodig.

Aangeraden wordt om je te laten adviseren omtrent een goede basis suppletie.

Om de baby een zo goed mogelijke start te geven kan de moeder ook gedurende de laatste maanden van de zwangerschap een probiotica gebruiken. Wanneer de baby door het geboortekanaal komt krijgt het de flora van de moeder binnen, waardoor de darmen van de baby bevolkt kunnen worden en het eigen immuunsysteem opgebouwd kan worden. Wanneer de flora van de moeder goed is, geeft dit de baby een enorme voorsprong bij de bevolking van de eigen darmflora en kunnen enorm veel problemen na de geboorte voorkomen worden.

In de praktijk blijkt dat de gemiddelde inname van vitamine A en B6, vit C, ijzer, koper, zink, selenium, magnesium en essentiële vetzuren en vitamine D3 door zwangere vrouwen te laag zijn. Vrouwen die weinig of geen vlees gebruiken krijgen bovendien vaak te weinig vitamine B12 en het essentiele vetzuur DHA naar binnen.

 

Basisadviezen voor tijdens de zwangerschap:

  1. gebruik een volwaardige gevarieerde voeding. Paleo of oervoedings principes kunnen het uitgangspunt zijn. Eet vaker vis, ei en minder rood vlees. Gebruik geen varkensvlees. Varieer in groenten en fruit. Eet alle kleuren en eet zoveel mogelijk biologische produkten.

  2. Zorg voor een goede spijsvertering. Gebruik regelmatig over de dag verdeeld 3-6 kleine maaltijden. Eet rustig en kauw goed. Gebruik voldoende vezelrijke produkten, met name groenten en fruit. Gebruik voldoende zuiver water (30 ml per kg lichaamsgewicht), g roene thee, rooibos etc mag hierbij gerekend worden, zwarte thee en koffie niet. Gebruik geen kant en klare theezakjes, maar echte thee en kruiden. Gebruik geen schadelijke produkten zoals boven onder 4. genoemd. Gebruik eventueel supplementen die de spijsvertering positief beinvloeden, zoals darmflorapreparaten, spijsverteringsenzymen en kruiden zoals gember, melisse, venkel en zoethout.

  3. Gebruik voldoende onverzadigd vet. Onverzadigde vetten uit koudgeperste virgin olijfolie, noten (max 30 gram per dag) , zaden en vis ondersteunen de hormoonhuishouding van de moeder en bevorderen een gezonde ontwikkeling van de baby. Met name de behoefte aan omega-3 vetzuren (vette vis, gebroken lijnzaad en walnoten) is verhoogd. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij de hersenontwikkeling van de baby. Verzadigde vetten bijv uit pakjes harde margarine en bakvet, vlees, kaas, koek, gebak en snacks remmen de gunstige werking van onverzadigde vetten (ook bepaalde noten, wanneer ze teveel geconsumeerd worden). Het is verstandig om visolie of krillolie te suppleren tbv de hersenontwikkeling van het kind.

  4. Vervang belastende door ondersteunende produkten. Koffie, gewone thee, cacao, alcohol, cola, nicotine, suiker, kunstmatige zoetstoffen en hulpstoffen (E-nummers) zijn belastend voor de spijsvertering van de moeder, hebben een negatief effect op de ontwikkeling van de baby en verhogen de behoefte aan vitaminen en mineralen. Rook niet. Vervang bovenstaande produkten door bv kruidenthee en zuiver water. Cafeïnevrije koffie is ook niet wenselijk, aangezien er veel petroleumderivaten gebruikt worden om de cafeïne uit de koffie te krijgen. Gebruik liever geen vruchtensappen ivm snelle verhoging van het bloedsuiker en risico op leververvetting door het hoge fructose gehalte. Frisdranken en cola zijn sowieso af te raden. Ook de light versies ivm de kunstmatige zoetstoffen. Zuiver water en kruidenthee zijn de meest gezonde dranken. Zorg ervoor dat dit in ruime mate gedronken wordt: 30 ml per kg lichaamsgewicht per dag. Eet geen lever en leverprodukten, zoals leverworst, berliner en leverpastij. Gebruik zoveel mogelijk biologische verse produkten. Deze bevatten minder resten van bestrijdingsmiddelen, zijn over het algemeen rijker aan voedingsstoffen, vrij van kunstmatige hulpstoffen (E-nummers) en bovendien hebben biologische planten doordat ze geen bestrijding hebben ondergaan tegen insecticiden zelf een soort natuurlijk anti-biotica aangemaakt dat voor mensen zeer gezondheidsbevorderend is. Met name hierin ligt de kracht van biologische en wilde produkten.

  5. Voorkom besmetting met toxoplasmose en listeria. Eet geen rauw of halfgaar vlees (biefstuk, tartaar, filet americain etc.) of rauwe vis (bijv. in sushi). Was alle groenten en fruit voor consumptie. Gebruik liever geen voorgesneden rauwkostsalades. Eet geen rauwmelkse, zachte kaas van het type brie, camembert, roquefort en vacherin. Kaas bereid met gepasteuriseerde melk en nederlandse harde kaas van rauwmelkse kaas (boerenkaas) zijn veilig. Verschoon de kattenbak met handschoenen aan of beter nog: laat het iemand anders doen. Werk in de tuin alleen met handschoenen aan.

  6. Houdt je gewicht in balans. Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om te zorgen voor een juist gewicht. Teveel aankomen is een onnodige extra belasting voor de bloedsomloop, spieren en gewrichten. Lijnen tijdens de zwangerschap is echter sterk af te raden, omdat hierbij schadelijke stoffen vrijkomen (ketonen en toxische stoffen uit het vetweefsel van de moeder). Wanneer Paleo/ oervoedingsprincipes gehanteerd worden zal het niet moeilijk zijn om het gewicht op peil te houden. Een vuistregel is dat de totale gewichtstoename tijdens de zwangerschap maximaal 20% van het voorgaande gewicht mag bedragen.

  7. Basissuppletie advies is heel belangrijk evenals voedingsadviezen.

 

Zwangerschapskwaaltjes:

 

Veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap zijn: misselijkheid, brandend maagzuur, verstopping, beenkramp, spataderen, bloedarmoede en vermoeidheid. Deze klachten kunnen (mede) worden veroorzaakt door tekorten aan voedingsstoffen en verkeerde eetgewoonten. Door het aanpassen van de voeding, voldoende rust en gebruikvan voedingssupplementen kunnen de klachten worden voorkomen of verminderen. Afhankelijk van de kwaal kunnen specifieke leef- en dieetadviezen gegeven worden:

 

Misselijkheid, zwangerschapsbraken en maagzuur:

Eet kleine porties, verdeeld over de dag. Koffie, koolzuurhoudende dranken, zuur fruit, vetrijke, gebakken en sterk geurende gerechten, zoals frituur, gebraden vlees en vis, knoflook en specerijen kunnen de misselijkheid, het braken en/of brtandend maagzuur verergeren.

Alternatieven zijn o.a. Kruidenthee, gestoomde, gekookte of gestoofde gerechten, koud vlees, vleeswaren en koude vis. (denk ook aan de toegevoegde kruiden in vlees en vleeswaren, ook vaak E-nummers). Vit B-complex, magnesium, gember en pepermuntthee kunnen misselijkheid en braken helpen verminderen. Eet bij brandend maagzuur liever niet meer tot 2 uur voor het slapengaan. Bij maagzuur kan citroenmelisse- en zoethoutthee verlichting geven. Gebruik zoethout en ook drop met mate, omdat het de bloeddruk kan verhogen.

 

Verstopping:

Eet regelmatig en sla geen maaltijd over. Neem om de darmen op gang te brengen een vezelrijk, stevig ontbijt, bijv een kom yoghurt of kwark met hierin noten en zaden en goede biologische olijfolie. Ook rauwkost zorgt voor vezels die de darmwerking stimuleren. Zorg voor voldoende beweging en voldoende vochtinname (zie eerder beschreven). Neem de tijd om naar het toillet te gaan. Eventueel psylliumvezels met voldoende water, anders werkt het tegengesteld. Andere veilige darmregulerende middelen zijn spijsverteringsenzymen en pre- en probiotica.

Gebruik geen laxeerpillen of laxeer thee!! zoals rabarberwortel, senna. Ijzerpreparaten met anorganisch ijzer kunnen ook verstopping veroorzaken.

 

Vermoeidheid:

Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Zorg dat je alle juiste voedingsmiddelen en suppletie voor zwangeren binnen krijgt. Vermijdt het gebruik van belastende produkten, die onnodig veel energie van het lichaam vragen om verwerkt te worden. Wees alert op het ontstaan van bloedarmoede. Dit kan oorzaak zijn van vermoeidheid.

 

Bloedarmoede:

Vaak is bloedarmoede in de zwangerschap het gevolg van een ijzertekort. Gebruik voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen eventueel samen met een vitamine C-rijk voedingsmiddel. Vitamine C-rijke voedingsmiddelen zijn er tegenwoordig helaas niet veel meer. Vermijdt hoge doseringen enkelvoudig ijzer (meer dan 30 mg per dag), want dit remt de opname van andere mineralen. Bloedarmoede tijdens de zwangerschap kan ook worden veroorzaakt door een foliumzuurinname te weinig is. Wanneer een goede multi voor zwangeren gebruikt wordt is de kans hierop erg klein.

 

Spataderen/ spierkramp:

Blijf in beweging. Vit C, E, B6, OPC, bioflavonoïden, zink, calciummagnesium en ginkgo biloba ondersteunen de doorbloeding en/of werken krampopheffend. De genoemde voedingsstoffen zijn grotendeels aanwezig in een goede multi. Indien spierkramp aanwezig is kan extra magnesium gebruikt worden.

 

Hoge bloeddruk door de zwangerschap:

Er is sprake van zwangerschaps hoge bloeddruk indien na de 20e week van de zwangerschap de bovendruk stijgt tot boven de 140 mm kwikdruk en/of de onderdruk stijgt tot boven de 90 mm kwikdruk (of met 15 mm kwikdruk stijgt tov het begin van de zwangerschap).Deze verhoogde bloeddruk zorgt voor klachten bij de moeder en kan gevolgen hebben voor de placenta. Met behulp van een goed magnesiumpreparaat kan de bloeddruk onder controle gebracht worden. Ook zijn hier nog andere natuurlijke middelen voor.. Maar het is belangrijk 2 ernstige complicaties uit te sluiten: pre-eclampsie of het HELLP-syndroom.

Er is sprake van pre-eclampsie indien naast verhoogde bloeddruk ook sprake is van meer dan 300 mg eiwit in de urine per 24 uur. Pre-eclampsie gaat vaak gepaard nmet vochtophoping, hoofdpijn, misselijkheid, wazig zien en heeft een verminderende werking van de placenta tot gevolg. Hierdoor dreigt op korte termijn een groeiachterstand, maar op lange termijn kan er een zuurstoftekort, met als gevolg een hersenbeschadiging of overlijden ontstaan. In een dergelijke situatie is acute opname noodzakelijk.

HELLP (Hemolyse Elevated Liver enzymes Low Platelets) gaat vaak gepaard met dezelfde symptomen als pre-eclampsie (hoge bloeddruk, oedeem etc) maar de oorzaak en de diagnostiek zijn verschillend. Er is bloedonderzoek nodig om dit te diagnosticeren. Het is een aandoening die voor moeder en kind veel problemen veroorzaakt: hoofdpijn, misselijkheid, pijn boven in de buik, bandgevoel, groeiachterstand etc. De gevolgen zijn vaak ernstiger dan bij pre-eclampsie, dus ook hier is accuraat handelen noodzakelijk.

 

  1. Overige maatregelen

Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Eén van de slechtste zaken die een zwangere kan doormaken is stress. Dit heeft een zeer negatieve invloed op haar hele lichaamssysteem en op de ontwikkeling van de baby. Het zorgt voor een verhoogd verbruik van vitaminen en mineralen. Door de te hoge insuline aanmaak door de stress kan de moeder insuline resistent worden, waardoor ook het kind insuline resistent geboren kan worden, met alle gevolgen van dien: te zwaar, exceem al vrij snel na de geboorte , darmproblemen etc. etc.

Wanneer stress niet snel genoeg vermeden kan worden is het bijzonder zinvol om dit te reguleren door het ondersteunen van de bijn ieren.

Doe dagelijks iets aan lichaamsbeweging, liefst in de buitenlucht, maar forceer niet. Beweging houdt de spieren, gewrichten en bloedvaten in goede conditie en helpt bij gewichtsbeheersing en optimaliseren van het immuunsysteem. Vermijdt sporten met een verhoogde valkans zoals skieën, paardrijden en schaatsen.

 

NA DE BEVALLING:

Gedurende de periode dat er borstvoeding gegeven wordt bovenstaande richtlijnen handhaven. Ook het gebruik van de supplementen.

Wanneer de bevalling langs natuurlijke weg plaatsvond heeft de baby de darmflora van de moeder mee gekregen. Wanneer deze flora goed is (wanneer de moeder gedurende de laatste maanden van de zwangerschap zelf probiotica gebruikt heeft) en ook borstvoeding krijgt, zal de baby weinig last hebben van darmkrampjes.

Wanneer de bevalling dmv een keizersnede plaatsvond is het van belang om de baby direkt na de geboorte speciale kinder darmflora te geven. Dit kan door een papje te maken van deze flora die in zakjes met poeder te verkrijgen is en dit op de tepel te smeren. Het kind krijgt op deze manier toch de zo belangrijke flora binnen en kan daardoor op een gezonde manier de darmflora en daardoor het eigen immuunsysteem gaan ontwikkelen.

Wanneer de baby flesvoeding krijgt kan deze probiotica aan de voeding toegevoegd worden of op de speen gedaan worden.

 

Het toedienen van deze probiotica na een keizersnede kan ontzettend veel narigheid gedurende de eerste maanden voorkomen: darmkrampjes, spruw etc.

ESTeck / EIS lichaamsscan / Metatron Hunter bodyscan/voital stemanalyse

Het ESTeck Complex Systeem is een zeer laagdrempelige bodyscan, die u binnen 5 minuten een bodyscan op maat geeft metals resultaat een grondige, betrouwbare analyse van uw lichamelijke conditie, levensstijl, werking van uw hersenen, hart- en bloedvaten, ademhalingsstelsel, spieren- en zenuwstelsel, spijsverteringsstelsel en nog veel meer.

De Metatron Hunter bodyscan wordt op een andere manier gemeten: dmv een koptelefoon waardoorheen frequenties worden gezonden. Op deze manier wordt de kwaliteit en werking van de weefsels in kaart gebracht. Wanneer er een verstoring wordt gevonden gaat het systeem "hunten"en zoekt tot op DNA nivo naar de aard van de verstoring. Ook wordt met deze scan duidelijk of er bacteriële, parasitaire of virale verstoringen zijn. Tevens overgevoeligheden, allergieën, belasting met straling, zware metalen etc. Verder kan er met deze apparatuur ook dmv frequenties therapie worden toegepast op de gevonden verstoringen. Zie een info filmpje op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=pwRk2nUWoc4

Lees meer over de lichaamsscans